AMSTERDAM - Het adopteren van kinderen uit Haïti moet weer mogelijk worden. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind vorig jaar besloot Teeven dat voorlopig geen kinderen mochten worden geadopteerd uit Haïti vanwege de 'beperkte capaciteit' van de Haïtiaanse overheid.

Hierdoor kon een zorgvuldige procedure niet worden gewaarborgd. Hij wil dat adopties uit Haïti voldoen aan de criteria van het Haagse Adoptieverdrag en de Nederlandse wet- en regelgeving.

Een delegatie van het ministerie van Veiligheid en Justitie bracht in juni een bezoek aan Haïti. De autoriteiten bleken de tekortkomingen in de Haïtiaanse adoptieprocedures te erkennen. Op dit moment wordt gewerkt aan nieuwe adoptieregelgeving.

Plan

Teeven schrijft dat Nederland een plan van aanpak gaat maken waardoor adopties uit Haïti geleidelijk kunnen worden hervat. Dat begint met een beperkt aantal gevallen, die uitgebreid worden geëvalueerd. Adoptie uit Haïti wordt echter pas mogelijk als de nieuwe wetgeving is aangenomen en is voldaan aan het Haagse Adoptieverdrag. Onduidelijk is hoelang dit gaat duren.

Haïti werd in januari 2010 getroffen door een aardbeving. Daarna werd besloten om in totaal 105 kinderen naar Nederland te laten komen. Sindsdien hebben geen bemiddelingen meer plaatsgevonden.