DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert donderdag toch met staatssecretaris Frans Weekers van Financiën over de Europese schuldencrisis.

Een aantal partijen (VVD, CDA, PVV, D66) vond een debat eigenlijk niet nodig, omdat de EU-ministers van Financiën maandag en dinsdag weliswaar vergaderen maar geen besluiten nemen.

Er zou weinig nieuws te verwachten zijn.

SP

De SP protesteerde daar heftig tegen. ''Geen nieuws, lees de krant'', zei SP-Kamerlid Ewout Irrgang in een procedurevergadering. Hij kreeg bijval van de ChristenUnie en daarna ook van de andere partijen.

De VVD stelde dat een debat op donderdag niet nodig is omdat er geen besluitvorming voorligt, omdat de minister in het buitenland is (hij zou vervangen worden door de staatssecretaris) en omdat het kabinet volgende week al twee volle dagen met minister Jan Kees de Jager debatteert.

Onzin

Maar Irrgang vond dat gezien alle geruchten over een uitbreiding van het Europese noodfonds en de oprichting van een 'eurobank' onzin. Er is genoeg om over te praten, stelde hij.

Het argument dat het kabinet in een debat waarschijnlijk toch weinig nieuws zou kunnen meldden, wimpelde hij ook weg. ''Het is onze dure plicht om de minister te grillen en op de pijnbank te leggen.''

Vijf vragen over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis