AMSTERDAM - De PvdA moet met meer inzet dan tot nu toe de samenwerking zoeken met andere linkse partijen als GroenLinks en de SP.

Dat schrijft PvdA-Kamerlid Frans Timmermans woensdag in een column in NRC Handelsblad.

Een verdeeld links 'zuigt' het politieke midden namelijk net zo leeg als 'rabiaat rechts', dat wel een meerderheid heeft, schrijft de oud-staatssecretaris. Intensievere samenwerking zou de progressieve partijen 'over hun dode punt heen moeten helpen'.

Snelheid

En hij maant de partijen tot snelheid. "Praten is prima, maar er moeten ook snel resultaten komen. Resultaten die ik van PvdA en GroenLinks allang verwacht had."

Het bundelen van krachten moet leiden tot een 'moderne en weerbare verzorgingsstaat'. Die nieuwe invulling van de verzorgingsstaat is de belangrijkste taak van 'links' en van het 'midden'.

De huidige samenleving lijkt volgens Timmermans namelijk steeds meer te 'vallen voor een dodelijke cocktail van culturele en sociaaleconomische nostalgie, geserveerd vanaf de politieke flanken'.

Slappe koers

De oproep van Timmermans komt op dezelfde dag dat bekend werd dat PvdA-afdelingen in zes grote steden gaan actievoeren tegen de 'slappe' en 'gezapige' koers die de partij in hun ogen vaart. De PvdA moet inhoudelijk en organisatorisch worden vernieuwd, vinden zij.