DEN HAAG - Bij de VVD is er geen twijfel over de onafhankelijkheid van het onderzoek naar de wantoestanden bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Dat zegt Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen tegenover NU.nl. Andere partijen, waaronder gedoogpartner PVV, twijfelen wel aan de onafhankelijkheid van het onderzoek.

Dinsdag maakte de Raad van Toezicht (RvT) van het COA bekend dat in overleg met minister Leers (Asiel) bestuursvoorzitter Nurten Albayrak op non-actief is gezet.

Tegelijkertijd maakte de RvT bekend dat Raad van State-lid Rein Jan Hoekstra het onderzoek gaat leiden. Andere partijen, zo blijkt uit een rondgang van dagblad De Pers, zetten hier vraagtekens bij, aangezien zij het van belang vinden dat ook de rol van de Raad van Toezicht wordt onderzocht. Die zouden namelijk signalen hebben genegeerd.

Deze partijen willen daarom dat niet de Raad van Toezicht, maar minister Leers opdracht geeft voor het onderzoek. "Anders lijkt het erop dat de slager zijn eigen vlees keurt", aldus ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind.

Geen sprake van

Volgens Van Nieuwenhuizen mag er geen twijfel zijn over de onafhankelijkheid van het onderzoek, maar daar is in dit geval geen sprake van. "De discussie gaat puur over de opdrachtgever. Ik zou niet weten waarom Hoekstra dat onderzoek niet zou kunnen uitvoeren."

Als een meerderheid van de Kamer een ander onderzoek wil zal de VVD hier niet tegen zijn. De woordvoerder van Leers laat weten dat een onafhankelijk onderzoek in gang is gezet en dat de minister afwacht waar de Kamer mee komt.

Gevoelig

De kwestie ligt bij de liberalen gevoelig aangezien zowel Albayrak als RvT-voorzitter Loek Hermans prominente VVD'ers zijn. Hermans is bovendien aanvoerder van de Senaatsfractie.

De VVD-politica wil dat bij het COA zo snel mogelijk een interimbestuurder wordt aangesteld. "Er is veel te doen bij het COA en dat mag geen vertraging oplopen", stelt ze. "Er gaan asielzoekerscentra dicht, er worden nieuwbouwplannen uitgerold en er is minder personeel door de teruglopende instroom."

Eerder deze maand kwam via de NOS naar buiten dat de sfeer bij het COA totaal verziekt is door de managementstijl van Albayrak. Ook zou er onverantwoord met geld worden gesmeten.

De Tweede Kamer zou donderdag vergaderen over de situatie bij het COA, maar minister Leers heeft om uitstel gevraagd gezien de nieuwe ontwikkelingen en de korte termijn voor de beantwoording van vragen uit de Kamer.