DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken hoopt dat de ambassade in Libië begin oktober de deuren weer kan openen.

De Nederlandse ambassadeur is op dit moment met een aantal anderen in de Libische hoofdstad Tripoli om de heropening voor te bereiden.

Dat zei de minister woensdag in een overleg met de Tweede Kamer.

De ambassade ging half maart dicht. Heropening is volgens de minister afhankelijk van de veiligheidssituatie in de hoofdstad. Hij heeft daarover overleg met Europese collega's, die ook bezig zijn met het heropenen van diplomatieke posten. Doel van de minister is de ambassade zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.

Belangrijke rol

De minister liet eerder al weten dat de ambassade in Tripoli een belangrijke rol zal spelen bij ondersteuning van het Nederlandse bedrijfsleven, dat activiteiten wil hervatten en aan de slag wil in onder meer de olie-, gas-, landbouw- en watersector.

Eind augustus viel het regime van de omstreden Libische leider Muammar Kaddafi toen zijn tegenstanders na zes maanden vechten het regeringscomplex in Tripoli veroverden. Eerder deze maand heropenden Groot-Brittannië en Duitsland al hun ambassades in het Noord-Afrikaanse land.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten