AMSTERDAM - Jongeren die in een politiecel belanden, gaan zo snel mogelijk naar een justitiële jeugdinrichting.

Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door Jeroen Recourt (PvdA) vanwege een rapport van Defence for Children. Daaruit zou blijken dat de detentie van kinderen niet op orde is.

Politiecel

In Nederland kunnen zij maximaal negen dagen in een politiecel zitten. "Dat lijkt me echt onbestaanbaar."

Een politiecel is volgens Recourt geen plaats voor jongeren. Het zijn 'donkere hokken' waar het 'stinkt naar plas' en waar de jongeren te maken hebben met 'agressieve medeverdachten'. Recourt eiste dat Teeven de wet aanpast, zodat de rechten van kinderen beter worden gewaarborgd.

Gebrek

De bewindsman voelt daar niets voor. Het betreft een 'gedateerde' situatie van meer dan twee jaar geleden. Wegens ruimtegebrek in jeugdgevangenissen verbleven jongeren soms wat langer in de politiecel, maar dat is sindsdien niet meer voorgekomen.

"Nu gaan ze zo snel mogelijk naar een justitiële jeugdinrichting." Er is dan ook geen reden voor 'aanvullende wetgeving, aldus Teeven.

Recourt nam met dit antwoord geen genoegen. Hij vroeg na het vragenuurtje met succes een debat aan om verder te praten over de wettelijke positie van jeugdige arrestanten.