DEN HAAG - Op initiatief van PVV-Kamerlid Joram van Klaveren houdt de Tweede Kamer een debat met minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) over het (weg)pesten van homostellen.

''Want dat lijkt een trend te worden en bepaald geen goede'', zei de PVV'er dinsdag.

VVD, PvdA en CDA schaarden zich achter het voorstel om het pesten van homo's op de agenda te zetten. Alleen D66-Kamerlid Magda Berndsen noemde het wat overdreven. Ze vond het laatste geval over een homostel uit Den Haag meer iets voor de Haagse gemeenteraad.

Van Klaveren ziet dat anders. Hij heeft niet de indruk dat er voldoende kordaat wordt opgetreden tegen mensen die homo's uit hun eigen buurt wegtreiteren. ''We hebben het in Amsterdam gezien en in Utrecht. Nu weer in Den Haag. Dat moet stoppen. We moeten nu echt doorpakken.''

Onaanvaardbaar

PVV-leider Geert Wilders noemt homopesterij ''onaanvaardbaar''. Hij wil de nieuwe vermeende slachtoffers woensdag bezoeken.

Volgens het Haagse college is er geen sprake van ''herhaaldelijke meldingen'', wat de lokale PVV-fractie wel zegt. Dat blijkt uit het antwoord van burgemeester Jozias van Aartsen dinsdag op vragen van de PVV.

Zodra het homokoppel in Den Haag aangaf last te hebben van pesterijen gericht op hun geaardheid heeft de politie volgens hem adequaat gereageerd.

Contact

''Er is extra politiesurveillance ingesteld in de omgeving van de flat en de wijkagent heeft meerdere gesprekken met de mannen gehad'', stelt Van Aartsen. Bovendien is er contact gezocht met de school van de vermeende daders.

De directeur van de school heeft toegezegd dat leraren extra alert zouden zijn op mogelijk homofobe uitlatingen.

Verhuizingen

Nog geen twee weken na de eerste melding gaven de twee mannen al aan te gaan verhuizen, zo stelt het college. ''Hun woongenot was al langer ernstig aangetast door geluidsoverlast van de bovenburen'', schrijft Van Aartsen aan de raad. ''Dat is een zaak tussen de huurder en de verhuurder, waarin het college geen partij is.''