DEN HAAG - PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk heeft vorig jaar voor de verkiezingen CPB-cijfers over doorrekeningen van verkiezingsprogramma's bewust voorgelegd aan De Telegraaf en de NOS.

Dat laat hij weten aan NU.nl, nadat Telegraaf-columnist Paul Jansen hierover dinsdag schreef. Het zou gaan om nog geheime koopkrachtcijfers.

Het PvdA-Kamerlid benadrukt dat het niet gaat om 'lekken', omdat hij de cijfers viavia heeft gekregen en niet direct van het CPB. Plasterk vindt niet dat hij met het verspreiden van deze gegevens de neutraliteit van het planbureau te grabbel gooide.

Teulings

De afgelopen week is discussie ontstaan rond de neutrale positie van het Centraal Planbureau, geleid door PvdA-lid Coen Teulings.

De Telegraaf had een vertrouwelijke brief in handen gekregen van de secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken aan het CPB. Hierin verwijt de minister het planbureau partijdigheid en broddelwerk met betrekking tot doorrekeningen van de gevolgen van de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb).

"In het proces van het opstellen en publiceren van het rapport heeft het CPB mijns inziens steken laten vallen”, schrijft de secretaris-generaal van Maxime Verhagen.

Verbolgen

Plasterk reageerde verbolgen op de brief. Volgens hem heeft de minister het CPB in diskrediet gebracht en zou de minister de brief zelf hebben gelekt.

Dat hij zelf ook gegevens naar de media lekte betekent volgens Plasterk niet dat hij niet verontwaardigd mag zijn over het lekken van de brief van de secretaris-generaal.

Gevoelig

Wel zegt hij: "Ik wist dat de gegevens gevoelig waren, maar dat vind ik geen reden om het niet naar de media toe te spelen. Dat gebeurt wel vaker dat er tegen een journalist gezegd wordt: 'kijk eens wat ik hier heb'. Anders kan je Nieuwspoort wel sluiten."

De PvdA'er geeft geen commentaar op de openbaring van Jansen. "Ik snap alleen niet waarom hij dan niet de bron noemt van het lek van de brief van Economische Zaken. Hieruit blijkt dat het een partijdige krant is."