AMSTERDAM - Agenten in Kunduz rekenen niet op een opleiding van Nederlandse politietrainers van tien weken, maar op lessen van acht uur.

De Afghanen hebben besloten de beschikbare cursustijd over de tweehonderd agenten te verdelen. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

Dit terwijl de Tweede Kamer eerder ditjaar instemde met de Nederlandse missie in het Afghaanse Kunduz op onder meer de voorwaarde dat de opleiding "substantieel" zou zijn.

Minister van Defensie Hans Hillen zei in april in antwoord op Kamervragen dat de Nederlandse politietrainers na een basisopleiding nog een tienweekse training zullen geven. Dat impliceerde volgens de Volkskrant dat de Afghanen ook allemaal tien weken les krijgen.

Hoofd opleidingen van de politie in Kunduz Sefiq Khan zegt tegen de krant dat dat niet het geval is. Khan wil iedere dag een andere groep van tien Afghaanse agenten naar de opleiding laten komen, met de bedoeling dat de Taliban nooit precies weten welke politiepost onbemand is. Volgens Khan zou tien weken cursus voor alle agenten in de huidige opzet zeker tien jaar in beslag nemen.

Extra lessen

Het ministerie van Defensie houdt vol dat de lessen tien weken duren en voegt daaraan toe dat er naast de lessen in het speciale trainingskamp extra lessen op de politieposten zelf plaatsvinden. Agenten zeggen echter niet te weten dat er extra lessen zijn of wanneer die plaatsvinden.

"Uiteindelijk moeten alle agenten in Kunduz het curriculum van tien weken volgen", zegt een woordvoerder van Defensie. Het is volgens de zegsman "in eerste instantie aan de Afghanen zelf" om te beslissen wie er naar de training komt.