AMSTERDAM - Een meerderheid van de Raad van State ziet minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken liever niet als opvolger van vicepresident Herman Tjeenk Willink.

De CDA-minister zou niet onafhankelijk genoeg zijn en geldt als staatsrechtelijk omstreden. Dat zeggen meerdere anonieme bronnen rondom de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van het kabinet, tegen NU.nl.

Donner is omstreden omdat hij door meerdere leden van de Raad niet wordt gezien als de eminente rechtsgeleerde die nodig is als vicepresident.

"Ook is hij te politiek en niet principieel. Neem bijvoorbeeld zijn plan om Wob-verzoeken te kunnen afwijzen. Maar dat is juist een fundamenteel recht van de burger om openheid van de overheid te krijgen", aldus een bron.

Kabinet

Ook vreest men bij de Raad van State dat Donner klem komt te zitten als hij als vicepresident van de Raad van State wetsvoorstellen moet beoordelen van een kabinet waar hij zelf initiator van is geweest.

"Veel voorstellen in het huidig regeerakkoord schuren met de internationale rechtsorde en zijn in strijd met internationale verdragen. Daar moet de Raad van State heel scherp op zijn. Vraag je dan niet te veel van Donner?"

De Raad van State adviseert de regering over wetsvoorstellen. Ook is de Raad de hoogste bestuursrechter in Nederland. Het orgaan telt momenteel 63 leden.

Hirsch Ballin

Naast Donner worden ook voormalig CDA-minister Ernst Hirsch Ballin en huidig Raad van State-lid Yvonne Timmerman-Buck (CDA) genoemd als mogelijke opvolger van Herman Tjeenk Willink (PvdA), die 1 februari 2012 vertrekt.

Eerder deze maand schreef NRC dat er in het kabinet onenigheid zou zijn over de opvolging. Premier Rutte en koningin Beatrix zouden voorstander zijn van een open procedure, waaraan onder anderen Hirsch Ballin zou kunnen meedoen.

Dit zou echter op verzet stuiten bij CDA-minister Verhagen (Economische Zaken), aangezien Hirsch Ballin een uitgesproken tegenstander is van de huidige coalitie.

Regent

De Raad van State is het hoogste rechtscollege in Nederland, en speelt een belangrijke rol in de totstandkoming van wetgeving in Nederland. De regering moet bij de Raad advies vragen over nieuwe wetgeving voordat die aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd.

Ook kan de Raad van State optreden als regent wanneer er geen meerderjarige koning is, of het staatshoofd niet in staat is om te regeren.

Het staatshoofd is voorzitter van de Raad van State, maar de vicevoorzitter voert de dagelijkse leiding over het orgaan.

Lees tweets over Donner en de Raad van State op NUlive