DEN HAAG - Thom de Graaf (D66) gaat weg als burgemeester van Nijmegen. Hij is voorgedragen als voorzitter van de HBO-raad.

Dat heeft de burgemeester maandagavond in een brief aan de gemeenteraad bekendgemaakt.

De leden van de HBO-raad moeten op 6 oktober de voordracht nog goedkeuren. Dit gebeurt tijdens een algemene ledenvergadering. De Graaf zou Guusje ter Horst opvolgen, die de functie een jaar op zich nam na het vertrek van Doekle Terpstra.

Deze stapte eind 2010 naar de hogeschool Inholland om daar orde op zaken te stellen bij de in opspraak geraakte hogeschool. Thom de Graaf volgde Guusje ter Horst ook al op als burgemeester van Nijmegen.

''Eerder had ik al voor mijzelf besloten dat ik niet voor een nieuwe termijn in aanmerking wilde komen'', schrijft De Graaf maandagavond aan de gemeenteraad. ''Deze kans wil ik niet voorbij laten gaan.''

Senator

De D66-politicus blijft overigens wel senator in de Eerste Kamer, meldt zijn woordvoerder.

Het bestuur van de HBO-raad stelt De Graaf te hebben leren kennen als ''iemand die strategisch denkt vanuit uitgebreide bestuurlijke ervaring.'' Bovendien heeft de voorgedragen staatsman een duidelijke visie op de rol van het hoger beroepsonderwijs in de samenleving.

''Hij spreekt met passie over het belang van onderwijs, onderzoek en innovatie. Met zijn innemende persoonlijkheid is hij bij uitstek iemand die verbindt'', voegt het bestuur daar in een verklaring aan toe.

Overstap

De Graaf wil maandag nog niet inhoudelijk reageren op zijn vertrek uit Nijmegen en overstap naar de HBO-raad. Dat laat zijn woordvoerder desgevraagd weten. De Graaf legt per 1 februari volgend jaar zijn ambtsketen neer in de Waalstad.

''Tot die tijd is hij gewoon burgemeester van alle Nijmegenaren. Bovendien moet zijn benoeming bij de HBO-raad nog worden bekrachtigd'', aldus de woordvoerder. De Graaf twitterde maandagavond over een ''nieuwe stap na ruim vijf jaar Nijmegen'', maar liet verder niets los.

Verrast

De Nijmeegse politiek is verrast over het vertrek van de Thom de Graaf als burgemeester. Veel partijen stellen wel dat het beoogde voorzitterschap van de HBO-raad bij De Graaf past, blijkt uit een rondgang.

De PvdA noemt het vertrek ''jammer'' en stelt dat de Haagse connecties van De Graaf de afgelopen jaren hun waarde hebben bewezen. ''We hopen op een opvolger met even goede relaties'', aldus fractievoorzitter Rutger Zwart.

Volgens de VVD heeft De Graaf veel gedaan om Nijmegen op de kaart te zetten als oudste stad van Nederland. ''Verrassend dat hij zijn termijn niet volmaakt.''

Veel langer blijven

Ook de SP is verbaasd. ''We dachten dat De Graaf veel langer hier zou blijven, maar Den Haag lonkt blijkbaar'', zegt Hans van Hooft. De SP'er was de voornaamste criticus toen De Graaf besloot plaats te nemen in de Eerste Kamer. ''Burgemeesterschap en politicus namens D'66, dat is geen goede combi.''

Groenlinks prijst de inzet voor de Nijmeegse cultuurhistorie. ''Misschien had zijn burgemeesterschap nog een paar jaar langer moeten duren'', zegt fractievoorzitter Noël Vergunst.