DEN HAAG - Een veel simpeler systeem voor de kinderalimentatie valt goed in de Tweede Kamer. Het eenvoudige rekenmodel waar VVD en de PvdA aan werken, kan rekenen op instemming bij in ieder geval CDA en D66.

Met de rekenmethode kunnen scheidende ouders op internet uitrekenen wie wat financieel bijdraagt aan de opvoeding van de kinderen. Daarbij geldt een minimum van 600 euro per ouder per jaar, ongeacht de hoogte van het inkomen of de uitkering.

Nu draait vaak vooral de vader op voor de kinderalimentatie. PvdA'er Jeroen Recourt en VVD-Kamerlid Ard van der Steur willen dat beide ouders in de toekomst 600 euro per jaar bijdragen, ook als de ouder niet meer heeft dan een bijstandsuitkering.

In het voorstel van de twee partijen gaat ook meetellen hoe vaak een kind bij elke ouder verblijft.

Bezuiniging

VVD en PvdA stellen dat de huidige alimentatieregeling in 70 procent van de gevallen tot problemen leidt. Hun nieuwe regeling kan ook een bezuiniging opleveren op kosten aan rechtszaken.

Met het rekenmodel op internet en hulp van een mediator moeten de meeste scheidende stellen er wel uit kunnen komen.

Sneller

Bij het CDA valt het plan in goede aarde omdat het een regeling een stuk sneller maakt. Dat is in het belang van het kind. D66 zegt enthousiast te zijn omdat vaders medeverantwoordelijk voor de kinderen worden gemaakt. Nu gaat de wet nog te veel uit van de traditionele rolverdeling tussen de ouders.

Raadslieden die zich bezig houden met familierecht zien wel iets in een voor de burger duidelijker en eenvoudiger systeem voor de berekening van kinderalimentatie.

Een woordvoerster van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators vFAS noemde het maandag zinnig om over een vereenvoudiging mee te denken.