DEN HAAG - D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer zijn boos over een wat zij noemen 'geheime deal' tussen minister Henk Kamp (Sociale Zaken) en de SGP over het kindgebonden budget.

Ze willen Kamp daarover dinsdag in het vragenuurtje aan de tand voelen.

Volgens Ineke van Gent (GroenLinks) is er sprake van ''achterkamertjespolitiek van mannenbroeders'' en ''stiekem gedoe''. ''Het lijkt net of het kabinet dit eerst in de begroting zet zodat de SGP er een punt van kan maken'', zegt ze.

Ook Fatma Koser Kaya (D66) wil weten wat er ''precies achter de schermen is afgesproken''. Ze wil weten waarom de SGP zo belangrijk wordt geacht dat er deals met ze worden gesloten.

''Je ziet een lijn in allerlei deals met de SGP. Van de aanrechtsubsidie naar het niet vertonen van voorlichtingsfilmpjes met condooms voor 20 uur 's avonds. Het zijn dingen die klein lijken, maar het kabinet geeft er zijn liberale beginselen mee weg.''

Rutte

Overigens bleek anderhalve week geleden al dat het kabinet het SGP-voorstel om grotere gezinnen bij de bezuinigingen op het kindgebonden budget te ontzien wil steunen. Premier Mark Rutte zei daarna bij de algemene beschouwingen dat het kabinet positief kijkt naar het voorstel.

Minister Henk Kamp stelt in een reactie op de kritiek van GroenLinks en D66 dat het ''logisch en noodzakelijk is'' dat een minderheidskabinet luistert naar gevoelens in de Tweede Kamer.

Gebruikelijk

Kamps voorstellen hebben in de Eerste Kamer de steun van de SGP nodig omdat de combinatie VVD, CDA en PVV daar geen meerderheid heeft.

Volgens Kamp is het bovendien heel gebruikelijk dat ministeries bij initiatieven uit de Tweede Kamer, zoals bij het amendement van de SGP ambtelijke ondersteuning verlenen.

Dat heeft in september plaatsgevonden. Het SGP-amendement draait het eerdere voorstel van Kamp om het kindgebonden budget te beperken tot twee kinderen terug.