AMSTERDAM - COC Nederland roept de ChristenUnie op tot een debat over het standpunt van de partij over homoseksuelen.

Aanleiding is een interview dat het Nederlands Dagblad zaterdag had met een fractievoorzitter die moest terugtreden vanwege haar relatie met een vrouw. De partij stelt dat haar vertegenwoordigers 'geloofwaardig' moeten zijn.

"In het interview met het Nederlands Dagblad maakt Monique Heger duidelijk dat ze zich als openlijk lesbisch partijlid in de ChristenUnie buitengesloten voelt", zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland.

Ze roept de partij op om tot een helderder standpunt te komen over homoseksualiteit en de positie van openlijk homoseksuele partijleden.

Gedragdscode

De christelijke partij besloot in 2008 tot een gedragscode waarin staat dat het openlijk homoseksueel zijn geen reden is om iemand van de kieslijst te weren. Wel mag bij de selectie worden beoordeeld of iemand politiek geloofwaardig is. Heger zegt daar nu het slachtoffer van te zijn.

In het interview vertelt Monique Heger, dat ze sinds 2007, het jaar waarin ze terugtrad als fractievoorzitter van de partij in de gemeenteraad van Wageningen, verschillende pogingen heeft gedaan om bij verschillende verkiezingen op de kieslijst te komen.

Ze zegt dat ze wordt uitgesloten 'op basis van interpretatie van bijbelteksten' en hekelt het gebrek aan een 'duidelijke lijn'.