AMSTERDAM - Het CDA is in het huidige minderheidskabinet en in de samenwerking met gedoogpartner PVV onzichtbaar geworden. Dat stelde CDA-prominent Herman Wijffels zondag in Buitenhof.

Wijffels zei dat voor Nederland cruciale zaken als de aanpak van de eurocrisis en het pensioenakkoord problematisch tot stand komen door de gedoogconstructie, omdat daar telkens de steun van oppositiepartijen nodig is.

''Vanuit het CDA is het een garantie om zo goed als onzichtbaar te worden en dat is wat er gebeurt’’, zei Wijffels.

Hij had liever gezien dat het kabinet van VVD en CDA zich verder had ontwikkeld tot een echt minderheidskabinet, zonder vaste gedoogpartner PVV.

VVD en CDA hadden dan elke keer breed in de Tweede Kamer moeten zoeken naar meerderheden voor hun voorstellen. Door de binding met de PVV zit het kabinet opgesloten in veel te defensief en conserverend beleid, aldus Wijffels.

Non-existent

Daardoor zijn de ecologische agenda en voorstellen voor sociale vernieuwing ''non-existent''. Een val van het kabinet en nieuwe verkiezingen lijkt hem nu niet verstandig, maar hij verwacht niet dat het kabinet een lang leven beschoren is.

Wijffels was jarenlang topman van de Rabobank, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en stond in 2007 als informateur aan de basis van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. Wijffels was vorig jaar fel tegen deelname van het CDA aan het minderheidskabinet, vanwege de gedoogconstructie met de PVV van Geert Wilders.