DEN HAAG - De PVV van Geert Wilders verliest in de peiling van Maurice de Hond twee zetels ten opzichte van vorige week.

Toch steunde een groot deel van Wilders’ aanhang wel de manier waarop hij PvdA-leider Job Cohen aanpakte en hoe hij ‘doe eens normaal man’ zei tegen premier Mark Rutte.

Van de PVV-aanhang vond 14 procent Wilders’ optreden ongewenst en 20 procent vond het erg dat hij ‘doe eens normaal man’ zei tegen Rutte. Onder deze groep zitten vermoedelijk de afhakers die Wilders de twee zetels kosten deze week.

De Hond hield deze week zijn peiling op donderdag en vrijdag onder steeds 3000 mensen, die komen uit de ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Onwaardig

Van alle ondervraagden vond 70 procent het debat de Tweede Kamer onwaardig. PVV’ers en VVD’ers zaten er het minst mee, bij PvdA en D66 bestaat de meeste afkeur.

Van de ondervraagden vond 73 procent het algehele optreden van Wilders in twee dagen debat ongepast. 61 procent vond het erg dat Wilders ‘doe eens normaal’ zei tegen Rutte, 62 procent vond dat Rutte dat niet terug had moeten zeggen maar anders had moeten reageren.

Kamerminderheid

In deze peiling staat de PVV nu op 26 zetels, twee meer dan nu in de Tweede Kamer. De VVD blijft deze week gelijk, en staat op 32 zetels, één meer dan in de Kamer.

Het CDA won een zetel en staat op 15, zes minder dan in de Kamer. De winst pakten de christendemocraten pas na de aanvaring tussen Wilders en Rutte.

Het samenwerkingsverband van VVD, CDA en PVV staat op een Kamerminderheid van 73 zetels, tegen 76 in werkelijkheid.

Oppositie

Verder is de SP met een zetel winst nu bijna net zo groot in de peiling als de PVV. De socialisten staan op 24, negen meer dan in de Kamer.

D66 wint een zetel en komt op 17, evenveel als de PvdA, die er deze week een verloor. Ten opzichte van de werkelijke Kamerbankjes staat D66 op een winst van 7 en de PvdA op een verlies van 13.