DEN HAAG - De SP wil een spoeddebat met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over haar uitlatingen zaterdag in De Telegraaf dat ze het ''schandalig'' vindt dat de vakbonden in oktober opnieuw en dit maal een heel etmaal lang het openbaar vervoer in de drie grote steden willen platleggen.

''Wat is schandaliger? Het openbaar vervoer kapot bezuinigen of als werker opkomen voor je rechten?'', vraagt SP-Kamerlid Farshad Bashir zich af. Hij wil dat Schultz de Kamer uitlegt wat er ''schandalig is aan protesten tegen de sloop van het openbaar vervoer''.

De vakbonden willen in oktober bussen, trams en metro's stilleggen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, uit protest tegen de kabinetsplannen. De regering wil 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie grote steden en het ov daar openbaar aanbesteden.

Schultz is, aldus de krant, vooral verbolgen over het feit dat de bonden een heel etmaal lang willen staken. ''Door 24 uur te staken, laat je de reiziger geen keuze. Ik vind het volstrekt onredelijk'', zegt Schultz in De Telegraaf.