BRUSSEL - De Europarlementsleden van de PVV eisen het aftreden van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Reden is dat Barroso openlijk pleit voor het invoeren van eurobonds: obligaties namens alle 17 eurolanden. Nederland en Duitsland zijn daar fel tegen, omdat ze dan meer rente moeten betalen op staatsleningen.

''Barroso is niet in staat is de belangen van alle landen te behartigen'', liet PVV-delegatieleider Barry Madlener vrijdag weten. ''Hij beschermt liever de euro-zondaars dan de landen die hun financiën op orde hebben. Hij moet zijn bureau leegruimen en wegwezen.''

Ruim een week geleden kwam eenzelfde oproep van het economisch bureau van de Duitse partij CDU. Met zijn pleidooi voor de euro-obligaties ''beging Barroso een doodzonde en verdeelt hij de gemeenschap'', zei voorzitter Kurt Lauk van het adviesorgaan van de partij van bondskanselier Angela Merkel.

Steun

De PvdA en GroenLinks in het Europees Parlement steunen de invoering van euro-obligaties. Ook de liberale fractieleider Guy Verhofstadt is groot voorstander.

Vrijdag had de Luxemburgse EU-commissaris Reding (Justitie en Mensenrechten) nog bepleit dat de zes Europese landen met een zogeheten AAA-status hun obligaties aan elkaar koppelen. ''Dan ontstaat een grote Europese kernmarkt, als rots in de branding, met sterke liquiditeit en solvabiliteit'', aldus Reding.