DEN HAAG - Premier Rutte heeft geen moeite met de onbeschofte manier waarop hij donderdag door PVV-leider Wilders werd benaderd.

Dat laat hij vrijdag weten na afloop van de ministerraad. "Ik vond de voorbereide aanval op de PvdA erger. Daar was over nagedacht", aldus de premier. "Zo'n aanval slaat alleen maar op hemzelf terug."

Volgens Rutte tast de harde toon van de PVV-leider tegen hem niet zijn gezag als premier aan, maar juist dat van Wilders.

Hij stelt dat het er tijdens het debat af en toe 'knetterend' aan toe ging. "Dat kan gebeuren bij een lang debat."

Hij vond het bij twee momenten nodig afstand te nemen van zijn gedoogpartner. In de eerste plaats toen Wilders maar tegen Cohen bleef 'doordreunen' en daarnaast toen Wilders verwees naar een in opspraak geraakt familielid van PvdA-Kamerlid Albayrak.

Hij vindt ook de uitspraak van PVV'er Raymond de Roon over de Turkse premier Erdogan buiten de grenzen van fatsoen vallen.

Verhoudingen

Rutte verwacht niet dat de verhoudingen in de gedoogcoalitie onder druk komen te staan door de harde toon van Wilders tijdens de algemene beschouwingen.

In zijn wekelijkse persconferentie benadrukte Rutte nog maar eens dat er met de PVV inhoudelijke afspraken zijn gemaakt en dat de partij zich daar aan houdt.

"We wisten dat Wilders in het debat een andere toonhoogte kiest. En wanneer hij grenzen voorbij gaat neem ik daar afstand van", aldus Rutte.

Rutte benadrukte dat het tijdens de algemene beschouwingen niet alleen over geruzie en de toon ging. "We hebben het gisteren een half uur over de toon gehad, gelukkig de overige zes uur over de inhoud."