GOUDA - De laatste tijd wordt Wim Cornelis, burgemeester van Gouda, achtervolgd door geruchten rondom de bouw van zijn vakantiehuis in Ghana.

Vrijdag bleek uit een rapport van accountantskantoor KPMG, waar Cornelis zelf om had gevraagd, dat hij bij de bouw van de woning weliswaar regels heeft overtreden.

Maar dat er geen aanwijzingen zijn dat hij daardoor goedkoper uit was.

Het is niet duidelijk of het rapport politieke consequenties heeft. Gemeenteraadsleden in Gouda wilden vrijdag nog niet reageren. Dat doen zij woensdag, op de raadsvergadering.

Eerder zag de raad geen reden om te twijfelen aan het handelen van de burgemeester.

Belangenverstrengeling

Volgens Cornelis bewijst het rapport dat hij zich aan de regels heeft gehouden, al zei hij ook dat hij het nu anders zou doen, alleen al om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Cornelis gaf in juni aan dat hij eerder dan gepland met pensioen wil, namelijk in 2012. Aanvankelijk wilde hij aanblijven tot 2014, in verband met een voorgenomen fusie tussen Gouda en Waddinxveen.

Carrière

Wim Cornelis is sinds 2001 burgemeester van Gouda. De wortels van de PvdA-er liggen in Groningen, waar hij via leraar geschiedenis opklom tot adjunct-directeur van een middelbare school, om vervolgens te kiezen voor een carrière in de gemeentepolitiek.

In september 2008 kwam Cornelis als burgemeester van Gouda veelvuldig in het nieuws, toen problemen met relschoppende jongeren in de probleemwijk Oosterwei tot een spoeddebat leidden in de Tweede Kamer.

Ook in de jaren daarna is de Zuid-Hollandse gemeente geregeld in het nieuws gekomen door overlastgevende jongeren.