WASHINGTON - De ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20 beloven te komen met ''een sterk en gecoördineerd internationaal antwoord op de hernieuwde uitdagingen waar de mondiale economie voor staat''.

Dat meldden zij donderdag (lokale tijd) in Washington in een verklaring.

Volgens de Franse minister van Financiën François Baroin was de verklaring niet gepland, maar was het een antwoord op de stevige verliezen op de beurzen.

In de verklaring beloven de ministers voor de G20-top in Cannes begin november met een actieplan te komen.

''We zullen er zorg voor dragen dat banken voldoende kapitaal hebben en toegang tot financiering om de huidige risico's het hoofd te kunnen bieden'', aldus de verklaring.

Risico's

De opstellers spreken van verhoogde risico's door de schuldenproblematiek, in combinatie met een fragiel financieel systeem, marktturbulentie, zwakke economische groei en ''een onacceptabel hoge werkloosheid''.

De ministers en bankpresidenten beloven samen te werken om de economische groei te ondersteunen en ''geloofwaardige fiscale consolidatieplannen'' te implementeren.

De centrale banken zullen paraat blijven om geld beschikbaar te stellen aan banken indien nodig. ''Het monetaire beleid zal zich blijven concentreren op prijsstabiliteit en het economische herstel blijven ondersteunen'', zo luidt het.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier