DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat het kabinet niet verder bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking.

Het kabinet moet deze hele regeerperiode vasthouden aan een budget voor ontwikkelingssamenwerking van minimaal 0,7 procent van het nationaal inkomen.

Een motie daarover van GroenLinks en de ChristenUnie werd tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen door een meerderheid van de Kamer bestaande uit de oppositiepartijen en regeringspartij het CDA aangenomen.

Het percentage van 0,7 procent is het minimum volgens internationaal afgesproken criteria. Nederland zat jarenlang op een percentage van 0,8 maar dat was door dit kabinet bij zijn aantreden al verlaagd naar 0,7. Dat betekent al een bezuiniging van 1 miljard euro.

De PVV wil ontwikkelingssamenwerking beperken tot noodhulp en wil het budget verder verlagen als het kabinet door de economische crisis de komende jaren extra zou moeten bezuinigen. Dat wordt met de aangenomen motie een stuk lastiger.

Bezuinigingen

PVV-leider Geert Wilders voorspelt een ''bikkelhard gevecht’’ tussen hem en het kabinet als extra bezuinigingen de komende jaren nodig zouden zijn.

Wilders zei dat nieuwe bezuinigingen nu niet aan de orde zijn. Als het begrotingstekort echter meer dan 1 procent negatief afwijkt van de prognoses, dan zijn ze nodig volgens de afspraken tussen de regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner de PVV.

Wilders beaamde dat. Premier Mark Rutte zei eerder al dat hij dan kan rekenen op steun van de PVV, maar dat er wel ''pittige onderhandelingen’’ zullen komen.