DEN HAAG - De gemeente Den Haag scheldt de boetes van Turkse inburgeraars met terugwerkende kracht kwijt.

De reden is dat de Centrale Raad van Beroep een maand geleden besloot dat Turken niet verplicht zijn een inburgeringscursus te volgen.

Dat heeft wethouder Marnix Norder (integratie, PvdA) donderdag aan het ANP laten weten.

Turken waren de afgelopen jaren verplicht om in te burgeren. Mensen die verplicht zijn een cursus te volgen, maar niet komen opdagen of onvoldoende meewerken, kunnen een boete krijgen.

Opvallend

Nu achteraf is gebleken dat Turken onterecht werden verplicht om in te burgeren, scheldt Den Haag de uitgedeelde boetes aan deze groep kwijt. Het besluit geldt met terugwerkende kracht vanaf 2007, toen de huidige wet inburgering inging. Het gaat de gemeente rond de 35.000 euro kosten.

Het besluit van Den Haag is opvallend. Het standpunt van het ministerie van Binnenlandse Zaken is namelijk dat al betaalde boetes rechtsgeldig zijn. Terugbetalen is dan ook niet nodig, aldus een woordvoerder.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft dan ook nog niet gehoord van gemeenten die het voorbeeld van Den Haag volgen.

Niet meer innen

Het ministerie adviseert gemeenten wel om nog onbetaalde boetes niet meer te innen. De gemeenten Utrecht en Amsterdam laten weten dat zij dit advies ook inderdaad opvolgen.

In Rotterdam is dat niet eens nodig, want die gemeente treedt al een jaar niet meer op tegen Turkse inburgeraars die niet komen opdagen. De rechtbank in de havenstad oordeelde vorig jaar namelijk al dat Turken niet inburgeringsplichtig zijn, een uitspraak die later door de Centrale Raad van Beroep werd bevestigd.