BRUSSEL - Roemenië en Bulgarije worden nog geen lid van de paspoortvrije Schengenruimte. Door een dreigend veto van onder meer Nederland is het besluit over een uitbreiding van Schengen uitgesteld.

Dat is donderdagmiddag in Brussel bekendgemaakt door EU-voorzitter Polen.

Nederland vindt dat de twee voormalige Oostbloklanden eerst moeten laten zien dat ze corruptie en criminaliteit ook echt aanpakken. Ook Finland ligt dwars. Bij uitbreiding van Schengen is unanimiteit vereist.

De Poolse minister van Binnenlandse Zaken Jerzy Miller, die donderdag de vergadering over Schengen leidde, toonde zich uiterst teleurgesteld.

Zonder Nederland en Finland bij naam te noemen, sprak hij over het verbreken van beloftes en het ontbreken van wederzijds vertrouwen. Volgens Miller voldoen Roemenië en Bulgarije aan de Schengencriteria.

Top

Volgens diplomaten wordt het besluit over Schengen mogelijk doorgeschoven naar de top van EU-leiders midden oktober in Brussel. Nederland is daar echter geen voorstander van.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) noemde het donderdagmiddag niet zinvol. Hij verwacht tussen nu en half oktober geen nieuwe informatie ''waardoor wij van gedachten zouden kunnen veranderen.''

Leers ziet nog te veel tekortkomingen bij Bulgarije en Roemenië.