DEN HAAG - Vicepremier Maxime Verhagen heeft kritiek op het woordgebruik van PVV-leider Geert Wilders tijdens het debat woensdag.

''Ik vond dat het woordgebruik niet altijd de schoonheidsprijs verdiende'', zei Verhagen. ''Als het bedoeld was als humor, heeft hij de plank flink mis geslagen.''

Of het woordgebruik van Wilders aanvaardbaar is, is aan de voorzitter van de Tweede Kamer ter beoordeling, zei Verhagen.

In de Tweede Kamer heerste woensdagavond na afloop van de eerste dag van de algemene beschouwingen onbegrip over het optreden van Wilders. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vond de talrijke aantijgingen van Wilders ''heel jammer en onnodig''. ''Als je vrijheid van meningsuiting hebt, moet je ook respect hebben. Dat heb ik bij de heer Wilders gemist.''

De fractievoorzitters van PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie uitten tijdens het debat al hun ongenoegen over de in hun ogen respectloze manier waarop Wilders sprak over onder meer de islam en collega's in het parlement.

Geen gevolgen

Voor het CDA heeft het optreden van Wilders geen gevolgen voor de samenwerking in de gedoogcoalitie, waarbij de PVV steun geeft aan het minderheidskabinet. ''Dat staat er helemaal los van. Het gaat erom dat een partij zich zo opstelt in het debat'', aldus Van Haersma Buma.

Twitter

Andere Kamerleden lieten tijdens het debat via Twitter weten wat ze van het gedrag van Wilders vonden. ''Scheldkanonnade Wilders galmt nog beetje na in mijn hoofd-heeft hij nu echt niets zinnigers voor belangrijkste debat vh jaar..?'', stelde Stientje van Veldhoven van D66.

''Grappig dat iemand die zelf trekjes heeft van een poedel een ander ervoor uitmaakt...'', twitterde GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis nadat Wilders PvdA-leider Job Cohen de bedrijfspoedel van Rutte 1 had genoemd.

Ook de vroegere GroenLinks-leider Femke Halsema deed een duit in het zakje. ''Dat ordinaire schelden van Wilders op Cohen - #bedrijfspoedel, #blèren, #plassen - is gewoon slecht verhulde zelfhaat'', stelde de oud-politica.

Verbaast

VVD-fractieleider Stef Blok liet bij monde van een woordvoerster weten dat de woorden van de PVV-leider duidelijk ook niet de zijne zijn. Maar Blok verbaast zich erover hoe collega's in de Kamer zich laten verleiden in te gaan op de harde taal, waardoor ze Wilders juist in de kaart zouden spelen en een podium geven.

Afstand

Premier Mark Rutte moet scherp afstand nemen van het gedrag van Wilders. Dat vindt Frans Weisglas, oud-Kamervoorzitter van VVD-huize.

Hij roept zijn partijgenoot Rutte op het gedrag van zijn gedoogpartner niet te accepteren. Aan de andere kant was er ook een taak weggelegd geweest voor de huidige Kamervoorzitter om Wilders tot de orde te roepen, aldus Weisglas.

Nijpels

Weisglas is blij met het optreden van partijgenoot Ed Nijpels, die in het televisieprogramma Nieuwsuur eveneens afkeurend over het optreden van Wilders sprak.

''Ik heb verder niemand uit de VVD-hoek gehoord en was buitengewoon verheugd dat hij, oud-minister en voormalige fractievoorzitter van de partij, zich als eerste op deze wijze uitsprak.'' Ook de huidige fractievoorzitter Stef Blok had zich duidelijk moeten laten horen, aldus Weisglas.

Algemene Beschouwingen