DEN HAAG - Geert Wilders wil net als in Zwitserland een referendum houden over de vraag of er in Nederland een verbod op het bouwen van minaretten moet komen.

Dit zei de PVV-politicus woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen. Wilders is een groot voorstander van een verbod op minaretten.

"Het kon in Zwitserland, dus dan kan het hier ook." Cohen liet meteen weten dit voorstel niet te steunen, omdat voor hem de vrijheid van godsdienst een groot goed is.

Volgens Wilders heeft het verbod geen betrekking op de vrijheid van godsdienst, omdat minaretten waren bedoeld als symbool van dominantie van de islam. "Een imperialistisch teken van dominantie."

''De minaretten doen pijn aan de ogen. Het zijn torens van een oprukkende woestijnideologie'', zei Wilders.

Progressieve kiezers

Wilders stelde verder voor om asielzoekerscentra te vestigen in wijken waar veel progressieve kiezers zitten, zoals de Amsterdamse grachtengordel. Volgens hem kunnen ze dan zelf ervaren met ''welke ellende'' je te maken krijgt door onder meer toenemende criminaliteit.

PvdA en GroenLinks verwezen het voorstel van Wilders meteen naar de prullenbak. ''Een discriminerend flutvoorstelletje'', zei GroenLinksfractievoorzitter Jolande Sap.

Gebrek aan respect

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma klaagde over een ''gebrek aan respect'' bij de gedoogpartner PVV. Ook bij diverse andere CDA-Kamerleden, zoals Mirjam Sterk, Eddy van Hijum, Ad Koppejan en Pieter Omtzigt, was duidelijk veel irritatie over het optreden van Wilders. Zo noemde Van Hijum de inbreng van de PVV-leider ''een nieuw dieptepunt met aantijgingen tegen de islam''.

Bovendien stelde Buma dat Wilders ''precies doet wat hij Turkije verwijt'' met zijn voorstel tegen minaretten. De CDA'er waarschuwde dat de PVV op deze manier ''van Nederland een Turkije maakt'' en dat er dan geen kritiek meer mogelijk is op de Turken als deze in hun land het christenen moeilijk maken om kerken en kloosters te bouwen of te onderhouden.

Lees alles over Prinsjesdag op onze special

Lees tweets over de Algemene Beschouwingen op NUlive