DEN HAAG - VVD-fractievoorzitter Stef Blok is woensdag door D66 en GroenLinks uitgedaagd om kleur te bekennen voor Europa.

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap moet Blok zich ondubbelzinnig uitspreken voor meer of minder Europa.

"Uw partij heeft het uit de hand laten lopen", stelde Sap. Volgens haar heeft de VVD een strenge controle van lidstaten op hun begrotingsbeleid altijd geblokkeerd.

Stef Blok erkende dat ook hij zich heeft laten bedonderen door Griekenland, maar is het raar om hem te verwijten dat het in Griekenland zo slecht gaat. ''Het is een sprookje dat Zuid-Europeanen graag vertellen: dat het onze schuld is dat zij in de problemen zitten."

Alexander Pechtold (D66) attendeerde Blok erop dat in het voorstel van het kabinet ook gesproken wordt over de controle op macro-economische onevenwichtigheden. "Dat betekent dat een commissaris ook in Nederland zal kijken naar zoiets als de vastgoedmarkt." 

Maar Blok antwoordde niet te zitten wachten op Europese bemoeienis met de hypotheekrenteaftrek. In Zuid-Europa was sprake van slecht financieel-economisch beleid.

Exit

Blok wil dat Eurolanden die zich bij herhaling niet houden aan afspraken om hun begroting op orde te brengen, uit de euro stappen. Zij moeten eerst sancties opgelegd krijgen, maar als dat niet helpt, horen ze niet meer thuis in de eurozone.

''Voor notoire zondaars is het exit'', zei Blok. Dat besluit moet niet te lichtvaardig genomen worden, want het kan ook de Nederlandse economie schaden.

''Maar de angst voor dat scenario mag ons er niet toe brengen geen strenge voorwaarden te stellen en om eindeloos leningen te blijven verstrekken als er niet hervormd wordt."

Blok verwees naar eerdere kritiek vanuit de oppositie op zijn voorstel Eurolanden te bestraffen die zich niet aan de begrotingsregels houden. Dan ging het om intrekking van subsidies en stemrecht. De VVD-fractievoorzitter stelt vast dat deze opstelling nu wel breed waardering oogst.