DEN HAAG - De regeringscoalitie van VVD en CDA wordt officieel gedoogd door de PVV, maar dinsdag in het tv-debat (NOS) naar aanleiding van Prinsjesdag leek die rolverdeling veel minder helder.

PVV-voorman Geert Wilders noemde PvdA-leider Job Cohen eigenlijk 'de grote gedoger', omdat hij het kabinet aan meerderheden heeft geholpen in Europese en pensioenkwesties.

Cohen wierp die suggestie verre van zich, maar Wilders wilde zelfs zijn fysieke debatplek inruilen met die van Cohen om zijn woorden te onderstrepen. De PvdA-fractievoorzitter noemde de opstelling van Wilders ''totaal onverantwoordelijk''.

''Hij loopt van alle punten die op dit moment van belang zijn weg'', analyseerde Cohen. ''Het leidt er alleen maar toe dat ons land in een grote crisis terechtkomt als we de heer Wilders op dit punt volgen.''

''Met zo'n gedoogpartner heb je geen oppositie meer nodig'', concludeerde D66-leider Alexander Pechtold na het aanhoren van deze discussie.

Beëindigen

Toen Cohen in het debat opnieuw voor gedoger werd uitgemaakt, herinnerde hij Wilders er aan dat hij in eerste instantie in de gelegenheid is om de gedoogconstructie te beëindigen. ''Maar dat doet u niet.''

De PVV'er herhaalde vervolgens dat 2012 het jaar van de waarheid wordt. ''Dat zal een spannend politiek jaar worden'', blikte Wilders dinsdag vooruit. ''Voor alle helderheid: onze intentie is het om het kabinet en deze politieke samenwerking de rit uit te laten zitten, maar niet tegen elke prijs.''

Tegengaan

Dossiers waarop Wilders geen water bij de wijn wil doen zijn Europa, immigratie, integratie en het tegengaan van extra bezuinigingen.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma werd ''een beetje moe'' van de discussie. Volgens hem is 2011 net zo belangrijk als volgend jaar en de jaren erna.

De CDA'er hoeft volgens hem geen beroep op redelijkheid te doen bij Wilders, want ''de heer Wilders is altijd redelijk''. ''Redelijkheid is 'my middle name''', aldus de PVV'er zelf.

Bekijk lezersfoto's van Prinsjesdag op NUfoto

Bekijk reacties op Twitter via NUlive

Alles over Prinsjesdag in ons nieuwsdossier

Debat Miljoenennota