DEN HAAG – Voor vrijwel iedereen daalt volgend jaar de koopkracht. De bezuinigingen van 18 miljard euro die het kabinet voor ogen heeft, gaat aan niemand ongemerkt voorbij.

Dit heeft koningin Beatrix dinsdag gezegd in de troonrede. Het staatshoofd stelde dat ons land moeilijke tijden doormaakt. Toch hebben onze economie en arbeidsmarkt veerkracht laten zien en daaruit mogen we vertrouwen putten.

''Het jaar dat voor ons ligt, wordt een jaar van ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die alle Nederlanders raken. Tal van voorzieningen worden versoberd." Volgens de Koningin stellen de groeiende economische en maatschappelijke onzekerheden ons incasseringsvermogen de komende tijd op de proef.

Schuldencrisis

"De uitgangspositie van Nederland is positief, maar door het inzakken van de wereldhandel zal de economische groei volgend jaar lager zijn dan verwacht. De schuldencrisis in Europa kan ook onze economie raken."

"Omdat Nederland zeer afhankelijk is van de handel met het buitenland, zijn wij extra kwetsbaar." De Koningin noemt het daarom begrijpelijk dat de internationale ontwikkelingen en de snelheid waarmee die zich voltrekken, gevoelens van onzekerheid oproepen.

beatrix
Beatrix in de Gouden Koets. Foto: ANP

Optimisme

"Toch is er reden voor optimisme", aldus Beatrix. "De uitgangspositie van ons land is en blijft goed. De regering doet een appèl op iedereen hieraan een bijdrage te leveren. Een appèl om in deze moeilijke periode met elkaar te bouwen aan een sterkere samenleving en een sterkere economie, in de beste tradities van ons land."

De regering wil volgens Beatrix "de problemen van vandaag aanpakken en de kansen voor morgen creëren. Dat doet zij in de vaste overtuiging dat de kracht van Nederland zit in de ruim 16 miljoen inwoners die ons land telt."

Zorg

“De regering ontziet zoveel mogelijk degenen die door ziekte en beperkingen niet in staat zijn in hun onderhoud te voorzien”, aldus Beatrix.

De Koninging herhaalde daarom in de troonrede dat dit kabinet 15 miljard meer euro aan zorg zal uitgeven dan vorig jaar. "Het systeem van solidariteit waarbij gezond voor ziek betaalt, moet in stand blijven."

"Een dergelijke stijging van de uitgaven is op termijn echter onhoudbaar. Zonder maatregelen worden premies onbetaalbaar en gaat in de toekomst een onverantwoord groot deel van de schaarse overheidsmiddelen naar de zorg." Daarom zal er moeten worden bezuinigd om de zorgkosten bedwingbaar te houden.

Hervormingen

De bezuinigingen gaan wat de regering betreft hand in hand met hervormingen. Ze wil het goede voorbeeld geven door de overheid kleiner en krachtiger te maken. De regering wil barrières wegnemen voor burgers en ondernemerschap. ''Er past geen overheid die in de weg loopt, maar een overheid die de weg baant.''

Route

Later dinsdagmiddag presenteert het kabinet officieel de kabinetsplannen voor volgend jaar, die vorige week een dag te vroeg uitlekten.

Prinsjesdag trok dinsdag opnieuw veel mensen naar Den Haag. De politie Haaglanden sprak van een ''gezellige drukte" in het centrum. Vermoedelijk zijn er ongeveer 40.000 mensen langs de route die de Gouden Koets aflegde van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. De politie was heel zichtbaar aanwezig.

Lees de volledige troonrede

Bekijk lezersfoto's van Prinsjesdag op NUfoto

Bekijk reacties op Twitter via NUlive

Alles over Prinsjesdag in ons nieuwsdossier