AMSTERDAM - Het kabinet en het Centraal Planbureau (CPB) liggen met elkaar in de clinch. De coalitie beschuldigt het door PvdA-prominent Coen Teulings geleide planbureau van partijdigheid en broddelwerk.

Dat schrijft De Telegraaf maandag. Bronnen in Den Haag bevestigen de berichtgeving.

Aanleiding is het rapport dat het CPB vorige week publiceerde over de plannen van het kabinet met het persoonsgebonden budget (pgb).

Het planbureau hield de bezuinigingsplannen met het pgb op verzoek van de oppositie tegen het licht en concludeerde dat ze niet de gewenste besparing opleveren. Het ministerie zou door het CPB niet op de hoogte zijn gebracht van het onderzoek en is ook niet om commentaar gevraagd.

In een vertrouwelijke brief van de hoogste ambtenaar van minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) wordt Teulings verweten dat het CPB slecht werk heeft geleverd met het onderzoek. "In het proces van het opstellen en publiceren van het rapport heeft het CPB mijns inziens steken laten vallen", schrijft de secretaris-generaal van Verhagen.

Correcte communicatie

Hij schrijft ook dat het kabinet en de ministeries moeten kunnen rekenen op 'tijdige en correcte communicatie'. Verder wijst hij erop dat 'technische hoor en wederhoor' achterwege is gebleven.

Volgens bronnen in de coalitie is het rapport een 'bewuste poging om het kabinet te destabiliseren'. Een anoniem Kamerlid van het CDA noemt het CPB in de krant partijdig. "De honden lusten er geen brood van wat hier gebeurt."

Oppositie

De oppositie in de is zeer verontwaardigd over een boze brief van het ministerie van Economische Zaken aan het Centraal Planbureau (CPB) over de berekeningen van het persoonsgebonden budget (pgb).

Maandag bleek dat Economische Zaken een kritische brief heeft gestuurd naar het CPB, waarin het planbureau wordt verweten de onderzoeksresultaten niet ter inzage te hebben gegeven aan het ministerie van Volksgezondheid.

Vraagtekens

Ook worden vraagtekens geplaatst bij het naar buiten komen van de cijfers. Ze werden niet aan de gehele Tweede Kamer gestuurd, maar slechts aan GroenLinks, een van de oppositiepartijen die het CPB hadden verzocht de maatregelen door te rekenen.

De oppositiepartijen vinden het zeer kwalijk dat het CPB in zijn rol als onafhankelijke scheidsrechter nu in de publiciteit wordt aangepakt.

Debat

De PvdA wil snel een debat met minister Maxime Verhagen (Economische Zaken), die over het CPB gaat. ''Het CPB wordt tot aan de enkels afgebrand'', aldus PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk.

''Een tragikomische reactie'', aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. ''Deze boodschap komt het kabinet slecht uit, dus is minister Verhagen boos en kan het CPB ineens niet rekenen. Maar met een aanval op het CPB verandert de economische realiteit niet.''

Schadelijk

''Wat nu gebeurt is schadelijk'', zegt ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman op haar beurt. ''De onafhankelijke instituten worden in het verdachtenbankje gezet. En dat terwijl het kabinet zelf ook selectief shopt en cijfers uit de doorrekening gebruikt die wel goed uitkomen.''

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman stelt dat het CPB juist ingeschakeld is om onafhankelijke cijfers te krijgen. ''We mogen niet hopen dat de cijfers anders worden doordat het ministerie ze vooraf heeft ingezien.''

Het ministerie van Economische Zaken (EL&I) laat desgevraagd weten: ''Als er vragen bestaan, is er altijd goed overleg tussen het ministerie en het CPB''. En: ''Als er vanuit het ministerie een brief wordt verzonden, dan is dat een zaak van het ministerie en de geadresseerde''.

Demonstratie bezuinigingen pgb