DEN HAAG - Dat anderen de boetes willen betalen voor mensen die worden bestraft omdat ze een boerka dragen, daar wordt de PVV op dit moment niet opgewonden van.

''Het is strafbaar geworden, dat is een teken van de-islamisering. Dat is voor ons de kern van de zaak. De rest is secundair'', zegt Kamerlid voor de PVV Joram van Klaveren.

Het kabinet geeft nu een duidelijk signaal af en dat is de PVV vooralsnog genoeg. ''We kunnen later wel kijken of het nodig is om de boetes te verhogen.''

In het wetsvoorstel is sprake van een boete van maximaal 380 euro. Gezichtsbedekkende kleding past niet in onze samenleving, waar men 'herkenbaar en aanspreekbaar' moet zijn.

Franse zakenman

De Franse zakenman Rachid Nekkaz betaalt de boetes van Nederlandse vrouwen die een boerka dragen, maakte hij vorige week bekend. Hij vindt het verbod een aantasting van vrijheid en grondrechten.

Webshop Feestkleding 365 meldde daarop boerka's en niqabs te zullen verkopen als carnavalskleding en ook voor de boetes te zullen opdraaien.

''Een boerka of niqab als carnavalskleding dragen mag wel. Daarom gaan wij ze als feestkleding verkopen. Normaal doe je dat niet uit respect voor de islam, maar nu onze regering mensen wil verbieden deze kleding te dragen willen wij op deze manier een statement maken: bemoei je niet met de vrijheid van mensen," stelde José Cabrera y Charro van Feestkleding 365.

Carnaval

Van Klaveren moet nog zien of een boerka met carnaval wel mag, maar hij denkt van niet. ''Je mag ook niet in het politie-uniform gaan lopen, omdat het carnaval is.'' Volgens hem moet het dragen van een boerka altijd en overal verboden zijn.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken zei vrijdag de actie van de Fransman bedenkelijk te vinden. Hij stelde ook dat 98 procent van de vrouwen die islamitisch zijn, zonder boerka rondloopt. Dus of het zo belangrijk is voor de islam, is maar de vraag, bleek uit zijn woorden.

Ook hij vond de handhaving door middel van boetes op zich vooralsnog 'vers twee'.