AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders pleegt verraad aan zijn kiezers en heeft hun ziel verkocht aan de hoogste bieder, alleen maar om zelf met de regeringspartijen VVD en CDA aan tafel te kunnen zitten.

Dat zei PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen zaterdag op een ledenraad van de PvdA in Amsterdam.

Ploumen koppelde haar kritiek op Wilders aan de kabinetsplannen. Volgens haar gaat de huur voor de PVV-kiezer omhoog, wordt de zorg duurder, net als de kinderopvang, en gaat er geen cent naar onderwijs.

Het kabinet is volgens PvdA-leider Job Cohen ''totaal de weg kwijt''. Premier Mark Rutte toont geen lef en geen leiderschap en zijn kabinet zit als ''een bang konijn in de koplampen van de PVV te staren''.

Eurocrisis

Cohen zei dat bij de PvdA-ledenraad. Zijn kritiek ging over de opstelling van Rutte in de eurocrisis en over de stapeling van bezuinigingsmaatregelen die volgens Cohen allemaal bij de zwakkeren in de maatschappij terechtkomen.

Cohen noemde het beschamend het kabinet aan het werk te zien in de eurocrisis. Rutte wringt zich volgens hem in allerlei kronkels om te ontkennen dat er bevoegdheden aan Brussel worden overgedragen.

''Leiderschap is niet het verhaal vertellen waarvan je denkt dat mensen het willen horen en proberen te verdoezelen wat ze niet willen horen.''

Miljoenennota

De miljoenennota is volgens Cohen het product van een kortzichtige boekhouder. ''Europa staat in brand, de wereld is veranderd en het kabinet heeft zich opgesloten in een rekensom van 18 miljard.''

Volgens Cohen maakt de gedoger van het kabinet, PVV-leider Geert Wilders, nu terugtrekkende bewegingen omdat hij merkt dat Henk en Ingrid het kabinetsbeleid niet langer pikken.

Cohen riep Wilders daarom op de stekker uit het kabinet te trekken. ''Tegen Wilders zeg ik: doe het dan! Trek die stekker er dan uit!''