AMSTERDAM - Integratie is geen belangrijk thema meer in de politiek.

"Het onderwerp is een beetje uitgepieterd", zegt VVD-prominent en voormalig KPN-topman Ben Verwaayen zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

"Goede mensen in de politiek hebben er een neus voor en weten: de hype is voorbij", stelt Verwaayen, doelend op de discussie over de integratie van moslims.

"Nederland is natuurlijk geen anti-islamland. Het probleem was alleen het onderbuikgevoel. Ik mág er niet over praten, dus ik zál er godverdorie wèl over praten."

Grieken

PVV-leider Wilders is volgens Verwaayen ook aan het veranderen. "Voor hem zijn Grieken de nieuwe moslims." Terecht is dat overigens niet. "Natuurlijk is alles wat de Grieken gedaan hebben fout. Maar het essentiële is dat we erbij stonden en niets gedaan hebben."

Verwaayen, nu topman van het Frans-Amerikaanse bedrijf Alcatel, is op de achtergrond een belangrijke adviseur van premier Mark Rutte (VVD). Diens kabinet is niet bevlogen, zegt Verwaayen.

Het tweede kabinet-Rutte zal dat wel zijn, voorspelt hij. "Want Mark is geen premier voor vier jaar. Hij is er voor acht jaar. En na acht jaar moet Rutte dan wegwezen. Leiderschap is beperkt houdbaar."