DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders noemt de samenwerking met het minderheidskabinet van VVD en CDA een ''verstandshuwelijk''. Volgens hem wordt het volgend jaar op een aantal punten ''het jaar van de waarheid''.

Dat heeft Wilders vrijdag gezegd voor de NOS-microfoon, een dag nadat de miljoenennota was uitgelekt.

Hij heeft vooral kritiek op het Europabeleid van het kabinet. ''De miljoenennota is bijna niet te lezen, zo vaak komt het woord Europa erin voor.''

Het is volgens Wilders prima om eurolanden te straffen die de boel flessen en zich niet aan de afspraken houden. Maar het verder overdragen van bevoegdheden aan Brussel en het financieel steunen van de Grieken of andere landen, zal de PVV nooit steunen.

Mars

''We komen van een andere planeet. Het lijkt erop alsof wij van Mars komen en het kabinet van Pluto als het gaat om Europa'', aldus Wilders.

Hij voorspelt dat 2012 het jaar van de waarheid wordt. Volgens Wilders liggen er ''beren op de weg''. Dan gaat het niet alleen om het Europadossier, maar ook om bezuinigingen.

Samenwerking

Tegenover RTL-Z liet Wilders weten dat volgend jaar moet blijken of het de moeite waard is de samenwerking voort te zetten.

De samenwerking met VVD en CDA is een zakelijke benadering, zei Wilders. "We zullen volgend jaar zien of die zakelijke benadering de moeite waard is om door te zetten."

Verhagen

Het minderheidskabinet van VVD en CDA heeft geen verstandshuwelijk met de PVV, zoals Geert Wilders zegt, maar een ''vrij open latrelatie'. Dat zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Hij kent Wilders als iemand die zich aan de afspraken houdt. ''We hebben tot nu toe laten zien dat een afspraak ook een afspraak is. Wat het kabinet betreft blijft dat ook zo'', stelde Verhagen.

Latrelatie

Van een huwelijk met de PVV is volgens hem geen sprake, omdat VVD en CDA een minderheidskabinet vormen. Verhagen betitelde de verhouding met de PVV als een vrij open latrelatie, omdat er soms ook relaties worden aangegaan met anderen.

Bij onderwerpen als Europa en de pensioenen zijn bijvoorbeeld zaken gedaan met andere partijen.

Verhagen wilde niet ingaan op de vraag of hij de uitlatingen van Wilders als een dreigement beschouwt. De vicepremier heeft niet de indruk dat Wilders aan de afspraken tornt.

Rutte

Premier Mark Rutte is niet onder de indruk van de woorden van Wilders dat 2012 het jaar van de waarheid wordt voor de samenwerking tussen het kabinet en de PVV.

''Elk jaar is een jaar van de waarheid'', zei Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij zei dat het altijd verstandig is om je regelmatig af te vragen of een samenwerking nog goed verloopt. ''Op dit moment gaat het uitstekend'', stelde Rutte.

Volgens de premier worden de gemaakte afspraken tussen VVD, CDA en PVV goed nagekomen.