
Brussel wil slechte Schengenlanden 'straffen'
Andere Schengenlanden mogen dan tijdelijk hun grenzen met dat land sluiten en weer paspoortcontroles houden.
Dat staat in een voorstel dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, vrijdag in Brussel presenteerde.
Het besluit kan alleen op Europees niveau worden genomen. Landen mogen niet op eigen houtje handelen.
Redmiddel
Brussel ziet de ''extreme'' maatregel als laatste redmiddel. De commissie, andere landen of Europese agentschappen zullen altijd eerst financiële en technische hulp bieden als een land diens deel van de Europese buitengrens onvoldoende onder controle heeft.
De commissie kwam ook met andere plannen. Schengenlanden mogen hun binnengrenzen straks nog maar 5 dagen op eigen initiatief sluiten, en uitsluitend als ze met een onvoorzienbare noodsituatie kampen, zoals bijvoorbeeld na een terreuraanval.
Anders is toestemming nodig van de commissie en een meerderheid van de andere lidstaten.
Frankrijk
De voorstellen van commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) volgen onder meer op het besluit van Frankrijk eerder dit jaar om tijdelijk controles in te voeren aan de grens met Italië. Parijs zag zich geconfronteerd met een toestroom aan Noord-Afrikaanse vluchtelingen.
Malmström zegt met de plannen de Schengenzone te willen versterken. Brussel wil meer greep op tijdelijke grenscontroles om het vrije verkeer van personen te garanderen.
Malmström noemde het reizen zonder paspoortcontroles een van de grootste verworvenheden van de EU.
Het voorstel gaat nu naar de lidstaten en het Europees parlement. Duitsland en enkele andere landen lieten al doorschemeren dat zij het onaanvaardbaar vinden als zij niet meer zelf mogen besluiten wanneer zij hun grens sluiten.
Leers
De Europese Commissie hoopt dat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) bijdraait en terugkomt van zijn dreiging de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de paspoortvrije Schengenzone te blokkeren.
Europees Commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) benadrukte dat zij vindt dat de Bulgaren en Roemenen moeten kunnen toetreden.