DEN HAAG - Op een onbeveiligde site van de Rijksoverheid is de Miljoenennota 2012 gepubliceerd. De koopkracht komt onder druk te staan en de economische groei pakt lager uit dan gedacht.

Het document was verborgen, maar niet beveiligd en was dus toegankelijk voor iedereen. Het bestand werd snel offline gehaald maar later verscheen het document weer op de website.

NU.nl heeft een eigen versie (PDF) online staan. Ook de Macro Economische Verkenningen (PDF) van het Centraal Planbureau (CPB) zijn inmiddels vrijgegeven. Donderdagavond heeft het kabinet alle begrotingsstukken openbaar gemaakt op Rijksbegroting.nl.

Miljoenennota

Het kabinet wijst er in het stuk op dat de overheid de afgelopen crisisjaren de klappen zoveel mogelijk heeft opgevangen, maar dat de rekening niet kosteloos kan worden doorgeschoven.

Hierdoor komt de koopkracht onder druk te staan. De economische groei komt daardoor in 2012 lager uit dan aanvankelijk gedacht, ook loopt het begrotingstekort verder op dan voorspeld werd.

''De komende jaren zullen de koopkracht van burgers en de bestedingen voor collectieve voorzieningen onder druk staan. Het kabinet neemt maatregelen om de negatieve koopkrachteffecten voor ouderen, lage inkomens en middeninkomens met kinderen te beperken.''

Komende jaren

De koopkracht staat niet alleen volgend jaar maar ook de komende jaren nog onder druk. 

Ten tijde van de kredietcrisis kromp de economie fors, maar steeg de koopkracht van de Nederlander met 2 procent doordat de overheid de klap opving. Dat kan de komende jaren niet langer, waardoor de burger het gaat voelen in de portemonnee.

''De rekening kan echter niet kosteloos worden doorgeschoven naar toekomstige generaties; de buffers zijn na de financiële crisis van 2008 en 2009 op'', schrijft het kabinet in de miljoenennota.

Vergrijzing

De vergrijzing in Nederland en het afbouwen van de staatsschuld zullen een drukkend effect hebben op de economische groei. Het kabinet wil daarom maatregelen nemen om dat groeivermogen van bedrijven juist weer te versterken.

Bekijk taartdiagram van alle uitgaven

(c) NU.nl/Jelle Kamsma

Koersvast

In het stuk stelt het kabinet dat een koersvaste en voortvarende aanpak nodig is in het licht van de huidige onrust in de wereldeconomie. Het kabinet stelt het groeivermogen te willen versterken. "Dat is noodzakelijk om onze welvaart te verankeren in een veranderende wereld."

De totale inkomsten komen uit op 231,9 miljard euro terwijl de uitgaven 245,3 miljard euro zijn. Bovendien wordt er 2 miljard euro geïnvesteerd.

De economische groei bedraagt 1 procent en de werkloosheid zal liggen op 406.000. Ook wordt duidelijk dat in 2011 2,2 miljard euro bezuinigd is. In 2012 moet dat met 3,6 miljard euro oplopen naar in totaal 5,8 miljard euro.

Problemen eurozone

De directe kosten van de huidige problemen in de eurozone kunnen voor Nederland ''aanzienlijk zijn''. Het Nederlandse bedrijfsleven en de financiële sector hebben in Zuid-Europa en Ierland omvangrijke bezittingen opgebouwd, waarvan de waark de nu onder drustaat.

Om die reden is het terugbrengen van financiële stabiliteit voor alle landen in het eurogebied ''van groot belang''.

Planning

Het was de planning dat de Prinsjesdagplannen vrijdag pas naar buiten zouden komen. Het is fout gegaan, zo maakte een woordvoerder van het ministerie duidelijk. Onderzocht wordt hoe dat heeft kunnen gebeuren.

"Het is een hele stomme fout, we zoeken uit wie hier verantwoordelijk voor is", aldus het ministerie van Financiën.

Simpele handeling

Journalist en historicus Bram Talman stelt met een simpele handeling bij de Miljoenennota te zijn gekomen. ''Vorig jaar was de naam van de site miljoenennota.prinsjesdag2010.nl. Ik heb dat 2010 weggehaald en er 2011 van gemaakt'', legde Talman donderdag uit tegen het NOS Journaal.

Talman verspreidde de link vervolgens via Twitter. ''Het heeft me een uurtje gekost'', zei Talman. ''Ik had geen wachtwoord nodig. Ik heb niets hoeven omzeilen.''

De miljoenennota is volgens Talman kennelijk klakkeloos alvast op internet gezet, zodat men dat vrijdag niet meer hoefde te doen. Het verbaast de journalist dat er niet eens gebruik is gemaakt van een tijdklok. ''Er zijn technieken dat je een timer kunt instellen, zodat het document pas vanaf een bepaald moment beschikbaar is.''

Bekijk hier alle reacties op de Miljoenennota

Een overzicht van opmerkelijke zaken in de nota

Lees al het nieuws rond Prinsjesdag in ons dossier

Volg tweets over de Miljoenennota op NUlive

Uitlekken Miljoenennota