AMSTERDAM - Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) komt met vijf wetsvoorstellen die het huidige asielbeleid moeten gaan aanscherpen. De ministerraad buigt zich vrijdag over de mogelijke aanpassingen.

Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen in Den Haag.

De CDA-bewindsman wil onder meer harder optreden tegen criminele en illegale vreemdelingen.

Zo wil hij het makkelijker maken om vreemdelingen die over de schreef gaan, sneller het land uit te zetten. Vreemdelingen die hier korter dan drie jaar zijn, lopen dat risico al na een dag cel.

Veelplegers

Optreden tegen buitenlandse veelplegers moet eveneens gemakkelijker worden. Iemand die binnen drie jaar drie keer wordt veroordeeld voor een misdrijf wil Leers het land uit sturen.

Als het gaat om een ernstig misdrijf dan moet die persoon worden teruggestuurd en daar zit wat hem betreft geen eindtermijn aan. Al gebeurt zoiets twintig jaar na binnenkomst, hij of zij moet dan nog steeds terug naar het land van herkomst.

PVV

Volgens de krant zijn de strenge maatregelen bedoeld als tegemoetkoming aan de de PVV met het oog op Prinsjesdag.

De PVV is als gedoogpartner broodnodig voor het doorvoeren van bezuinigingsmaatregelen. Voorstellen die de partij ook aan zijn eigen achterban moet kunnen verkopen.

Gezinsmigratie

De minister wil ook strenger gaan kijken naar gezinsmigratie en -hereniging. Alleen het zogenoemde ’kerngezin’ komt in aanmerking voor een komst naar Nederland, dus partners en minderjarige kinderen. Opa’s, oma’s, neven en nichten vallen daar dus buiten.

Verder wordt er een wachttermijn van een jaar ingevoerd voor mensen die hun partner over laten komen.

Een 'importbruid' komt pas na vijf jaar in aanmerking voor zelfstandig verblijf. Op die manier hoopt de CDA-bewindsman schijnhuwelijken te voorkomen.

Illegaal verblijf

In zijn voorstellen heeft Leers ook de strafbaarstelling van illegaal verblijf uitgewerkt. Illegalen kunnen een gevangenisstraf van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal 3800 euro tegemoet zien.