DEN HAAG - Als de Nederlandse economie te maken zou krijgen met een nieuwe forse crisis moet het kabinet vijf miljard euro extra bezuinigen, bovenop de al geplande 18 miljard van deze regeerperiode.

Dat blijkt uit een doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) waarover de Telegraaf woensdag bericht. Ingewijden hebben de berichtgeving bevestigd.

De doorrekening staat in de Macro Economische Verkenningen met daarin de stand van de Nederlandse economie in 2012. Het stuk wordt vrijdag openbaar, in aanloop naar Prinsjesdag.

Volgens het CPB loopt de Nederlandse economie flinke klappen op bij een nieuwe crisis, bijvoorbeeld veroorzaakt door de aanhoudende europroblemen of een Amerikaanse recessie. Het begrotingstekort zou flink teruglopen, huizenprijzen en aandelenkoersen zouden dalen en de burger zou het merken in zijn portemonnee.

Gewone prognose

Eerder deze week bleek al dat het CPB in zijn 'gewone' prognose voor volgend jaar uitgaat van een economische groei van 1 procent.

Van de zomer liet het CPB al weten te overwegen een somberder scenario op te stellen vanwege de toenemende onzekerheid over de economische vooruitzichten. In het stuk is nu een kader opgenomen waarin ingegaan wordt op een zeer slecht scenario.