DEN HAAG - Het wordt gemakkelijker om het eigen geslacht op de geboorteakte te laten veranderen.

Mensen die voor hun eigen gevoel eigenlijk van het andere geslacht zijn, hoeven zich niet langer eerst te laten 'verbouwen'.

Ook de eis van onvruchtbaarheid door sterilisatie gaat van de baan.

Vaststellen

Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). In zijn plannen is het genoeg als een rechter en een deskundige vaststellen dat de gevoelens van de 'transgender' blijvend zijn.

De bewindsman heeft zijn voorstel woensdag voor advies gestuurd naar onder meer de Raad voor de rechtspraak, de Commissie burgerlijke staat en nationaliteit en Transgender Netwerk Nederland.

Erkenning

Teeven wil de verlangens van de transgenders een ruimere erkenning geven. Er bestonden, in Nederland en internationaal, ook al langer plannen om de emancipatie van transgenders te bevorderen.

De aanpassing van de geboorteakte krijgt een vervolg in allerlei andere maatschappelijk belangrijke papieren, zoals reisdocumenten en diploma's.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde juist deze week dat het Nederlandse Burgerlijk Wetboek de rechten van transgenders schendt door de eisen die nu op de schop gaan. Medische ingrepen mag je niet verplicht stellen, vindt de club.

''De overheid moet uit het ondergoed van mensen wegblijven’’, verduidelijkte woordvoerder Boris Dittrich.