UTRECHT - FNV-bonden Abvakabo en Bondgenoten vinden de handreiking van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om ook mensen met een lager inkomen straks met de hogere AOW-leeftijd nog in staat te stellen met vroegpensioen te gaan, onvoldoende.

Dat hebben de twee bonden dinsdag laten weten in reactie op zijn toezeggingen aan voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV.

Zo stellen de bonden dat niet een echte oplossing kan worden geboden via de werkbonus, omdat bijvoorbeeld door ziekte niet iedereen lang genoeg zou kunnen doorwerken om die op te strijken.

Ook zou de toezegging over sparen voor vroegpensioen in de vitaliteitsregeling weinig voorstellen, omdat lage inkomens ''simpelweg'' het geld niet kunnen missen om hiervoor geld opzij te zetten.

Waarnemend Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk: ''Dit biedt geen soelaas''. Bijvoorbeeld een thuishulp zou het zich niet kunnen veroorloven te sparen voor vervroegd uittreden.

PvdA

De PvdA is kritisch over toezeggingen die minister Kamp aan de vakbeweging heeft gedaan over het pensioenakkoord.

Tweede Kamerlid Roos Vermeij van de grootste oppositiepartij stelde: ''Eerst zien en dan geloven''. Ook bij oppositiepartijen D66 en GroenLinks zijn er twijfels.

Vermeij vraagt zich af in hoeverre lage inkomens met vaak zwaardere beroepen straks met de hogere AOW-leeftijd nog met vroegpensioen kunnen.

Arbeidsongeschikten

Ook is Kamp volgens haar niet ingegaan op haar eis dat oudere werklozen en arbeidsongeschikten door de hogere AOW-leeftijd niet in problemen mogen komen.

Verder is volgens haar onduidelijk hoe straks wordt voorkomen dat te veel risico's met pensioensparen worden genomen.

Blind gestaard

Jesse Klaver van GroenLinks twijfelt of Kamp met zijn toezeggingen wel de juiste weg inslaat met hervorming van de oudedagsvoorziening. ''Kamp en de sociale partners hebben zich blind gestaard op één ding: stoppen op je 65e'', stelde hij.

Klaver wil donderdag tijdens het Kamerdebat met de minister duidelijk krijgen of met deze plannen het pensioen wordt veiliggesteld ''voor jong en oud, arm en rijk'' in de toekomst.

Oppositie

Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees is bezorgd of de oudedagsvoorziening wel zekergesteld wordt voor de toekomst. Kamp is in de Kamer afhankelijk van steun van de oppositie bij uitvoering van het pensioenakkoord, omdat gedoogpartner PVV tegen is.