DEN HAAG - Nederland probeert er achter de schermen alles aan te doen om de Israëliërs en de Palestijnen dichter bij elkaar te brengen, voorafgaand aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende week.

''Er gaan voortdurend boodschappen heen en weer naar Jeruzalem en Ramallah'', zei minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) dinsdag na afloop van een overleg in de Tweede Kamer.

Volgens hem worden er zware inspanningen geleverd om het vastgelopen vredesproces weer in beweging te krijgen. Rosenthal stelde wel dat dat moeilijk zal worden.

De Palestijnen streven bij de VN naar de erkenning van een eigen staat. Nederland steunt zo'n eenzijdige stap niet en hoopt dat de partijen terugkeren naar de onderhandelingstafel.

Omarmen

Wel zal Nederland alle stappen omarmen die met instemming van alle betrokken partijen, en dus ook Israël, zullen worden gezet.

De minister noemde deze optie ''een muizengaatje'', omdat het niet waarschijnlijk is dat Israël akkoord zal gaan met het verhogen van de status van de Palestijnen.

De oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP en D66 riepen Rosenthal op niet op voorhand opties, zoals een verhoogde status van de Palestijnse Autoriteit bij de VN, af te wijzen. ''Ik wil geen voorschot nemen, in welke richting dan ook'', aldus de minister.

Europes Unie

Ook stelden D66 en PvdA dat het belangrijk is dat de Europese Unie met een eensluidend standpunt komt.

''Het eerste doel is niet eenheid binnen de EU, maar vrede in het Midden-Oosten dichterbij brengen'', stelde de minister, die eraan toevoegde dat er natuurlijk wel alles aan wordt gedaan om de eenheid in de EU te bewaren.