DEN HAAG - De FNV is tot op het bot verdeeld uit het pensioenoverleg gekomen.

De federatieraad is er in de nacht van maandag op dinsdag niet in geslaagd tot een gemeenschappelijk standpunt te komen over het pensioenakkoord dat de vakbeweging, de werkgevers en het kabinet in juni sloten. Dat is dinsdagochtend vroeg bekendgemaakt.

FNV Bondgenoten en Abvakabo wijzen het akkoord af, maar kregen niet de steun van de andere bonden, zo zeiden de voorzitters van de beide bonden. Zij varen nu hun eigen koers.

Jongerius overlegt dinsdagmiddag met minister Henk Kamp van Sociale Zaken over aanpassing van het pensioenakkoord. Volgens een zichtbaar aangeslagen Jongerius heeft de federatieraad ''geen ja en geen nee" tegen het principeakkoord gezegd. Ze had gehoopt op meer verantwoordelijkheidszin van Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten.

Verzetten

Abvakabo en FNV Bondgenoten blijven zich samen tegen het akkoord verzetten. ''We gaan autonoom druk zetten op de minister en op de werkgevers", aldus Henk van der Kolk.

''Hier scheiden onze wegen", zei waarnemend Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk .

Op de vraag of dit een breuk in de vakcentrale betekent, antwoordde Van der Kolk: ''We zijn FNV, ook als we het niet eens zijn." Van Brenk wilde geen antwoord geven op de vraag of zij nog vertrouwen heeft in Jongerius.

Knelpunten

Alle FNV-bonden waren het erover eens dat er drie knelpunten in het pensioenakkoord zijn. Het gaat dan om de mogelijkheid van lage inkomens toch nog met een goed pensioen eerder te stoppen met werken, de risicoverdeling tussen werknemers en werkgevers en de zekerheid over de hoogte van het pensioen.

Jongerius hoopt op toezeggingen van minister Kamp. Bondgenoten en Abvakabo vonden haar inzet op deze punten te laag.

Teleurgesteld

CNV-voorman Jaap Smit zegt buitengewoon teleurgesteld te zijn dat de FNV nog steeds tot op het bot verdeeld is over het pensioenakkoord. ''We proberen tot een beter akkoord te komen, maar op deze manier maak je het kapot.''

Volgens Smit is het van groot belang om het akkoord tot een goed einde te brengen. ''Dat vind ik momenteel belangrijker dan dat een collegavakbond de eenheid probeert te behouden.''

De ondernemersorganisatie VNO-NCW wil nog niet ingaan op het mislukken van het overleg. Een woordvoerder zegt eerst het overleg met Kamp af te wachten.

Privéomstandigheden

Minister Kamp kan nog niet reageren op de problemen bij de FNV over het pensioenakkoord. Dat liet een woordvoerder van zijn departement dinsdag weten. Door privéomstandigheden kan Kamp pas aan het eind van de middag op de zaak ingaan.

Lees het chronologische overzicht van het pensioenakkoord

Alle Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

FNV verdeeld