BRUSSEL - Het voorstel van de Europese Commissie om de EU-uitgaven in de periode 2014-2020 met zo'n 7 procent te verhogen, kan wat Nederland betreft niet door de beugel.

Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) heeft dat maandag duidelijk gemaakt tijdens beraad met zijn EU-collega's in Brussel.

Hij drong aan op forse besparingen op de EU-uitgaven, zodat de jaarlijkse contributie van Nederland aan Brussel omlaag kan. Knapen is wel positief over de erkenning van de Europese Commissie dat Nederland naar verhouding te veel bijdraagt aan de EU-begroting.

De Europese Commissie stelde enkele maanden terug voor de EU-uitgaven in de periode 2014-2020 op te trekken tot in totaal 1083 miljard euro. Nederland liet toen al meteen weten daar niets voor te voelen.

Duitsland

Ook onder meer het Verenigd Koninkrijk en Duitsland willen geen hoger EU-budget. Zij wijzen erop dat de lidstaten door de economische crisis ook moeten bezuinigen.

De voorstellen van de commissie zijn maandag voor het eerst formeel besproken door de EU-landen. Eind volgend jaar wordt de knoop doorgehakt.