DEN HAAG - De koopkracht van alle huishoudens zal komend jaar gaan dalen.

Dat blijkt uit een uitgelekt Prinsjesdagstuk, de zogeheten Macro-Economische Verkenningen (MEV), dat in handen is van RTL.

Gemiddeld zal de koopkracht met 1 procent dalen. Ook valt de economische groei met 1 procent lager uit dan verwacht. Eerder werd uitgegaan van een groei van 1,75 procent.

Werkloosheid

Verder blijft de werkloosheid met 4,25 procent hoger dan verwacht.

De inflatie zal uitkomen op 2 procent, het begrotingstekort blijft met 2,9 procent net binnen de Europees vastgestelde grens van 3 procent.

PVV

Volgens de PVV zijn extra bezuinigingen in 2012 niet aan de orde. Die aanname doet de gedoogpartner van het kabinet maandag op basis van de uitgelekte cijfers.

PVV-leider Geert Wilders stelt dat het tekort daarmee binnen de perken blijft. ''Extra bezuinigingen zijn dus niet aan de orde'', aldus de PVV-voorman.

Begin deze maand liet het kabinet al weten dat voor volgend jaar extra bezuinigingen niet noodzakelijk zijn, maar voor de jaren erna zijn deze niet uit te sluiten. De NOS, die net als RTL de stukken in handen kreeg, meldt dat het overheidstekort in 2015 oploopt naar 1,8 procent. Dat is een forse toename ten opzichte van waar het kabinet eerder op rekende.