AMSTERDAM - De vergadering waarin de FNV Federatieraad zijn oordeel moet geven over het pensioenakkoord dat werkgevers, vakbeweging en kabinet sloten, is maandagmiddag rond 2 uur begonnen.

Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten herhaalde bij het begin van de vergadering dat hij tegen het akkoord is. Wat hem betreft komen er nieuwe onderhandelingen.

In het NRC Handelsblad van maandag benadrukt Van der Kolk nog eens in een brief aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius dat hij bij de stemming van maandag alleen een 'nee' accepteert.

Twee andere grote bonden zijn eveneens kritisch. Abvakabo heeft het akkoord afgewezen, FNV Bouw zegt ''nee, tenzij''. De overige zeventien FNV-bonden kunnen wel leven met het akkoord, dat vakbeweging, werkgevers en kabinet in juni sloten.

Kamp

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft FNV-bonden voorafgaand aan hun pensioenberaad aangegeven waar geschoven kan worden om de kritische achterban binnen de vakcentrale over de streep te trekken met hervorming van de oudedagsvoorziening.

Zo zou via de zogenoemde Vitaliteitsregeling misschien wat geregeld kunnen worden, zodat ook lagere inkomens straks na verhoging van de AOW-leeftijd toch met 65 jaar kunnen stoppen met werken.

Dat hebben ingewijden maandag gemeld. ''Het is een van de dingen waarmee je kan schuiven'', aldus een van hen.

FNV vergadert over pensioenakkoord