DEN HAAG - Nederland loopt het risico op een aanslag zoals deze zomer in Noorwegen. "Ook in Nederland lopen mogelijke Breiviks rond", stelt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi tegen NU.nl.

Zondag liet minister Opstelten van Justitie in het tv-programma Buitenhof weten dat er in Nederland geen voedingsbodem is voor mensen zoals Anders Breivik, de man die in Oslo een bom liet ontploffen en een paar uur later tientallen sociaaldemocratische jongeren doodschoot op het eiland Utoya.

Dibi verwijt Opstelten weg te kijken. "In de jaren negentig werd er ook niet gesproken over de donkere kant van de islam. Terwijl je het juist bespreekbaar moet maken."

Volgens Dibi is het echter 'overduidelijk' dat ook in Nederland een voedingsbodem is voor mensen als Breivik. "De discussie over islam speelt hier al veel langer dan in Noorwegen, bovendien is het aantal immigranten hier veel groter."

"Voor de moord op Theo van Gogh werd gezegd dat er geen Mohammed B.'s in Nederland rondlopen. We moeten niet weer dezelfde fout maken."

Manifest

Breivik publiceerde voor zijn daad een vuistdik manifest waarin hij opriep de islam uit Europa te verdrijven. Ook in Nederland ontstond na de aanslagen een fel debat over de mogelijke verantwoordelijkheid van Europese politici.

PVV-leider Wilders, naar wie in het manifest van Breivik diverse keren werd verwezen, nam fel afstand van de daden van Breivik.

Stilzwijgen

De GroenLinks'er zegt niemand de stuipen op het lijf te willen jagen, maar denkt dat het stilzwijgen juist een voedingsbodem voor mensen met het gedachtegoed van Breivik creëert. "Je kunt ze voorkomen door er openlijk over te spreken. Ik zou tegen Opstelten willen zeggen: pak het proactief aan, laat je niet verrassen."