DEN HAAG - De aanslagen van 11 september 2001 waren niet alleen een aanval op New York en de Verenigde Staten. Deze raakten het hart van de hele wereld.

Dat zei premier Mark Rutte zondag bij de Nederlandse herdenking van de aanslagen, in de Kloosterkerk in Den Haag.

Rutte sprak over Ingeborg Lariby, die op 42-jarige leeftijd omkwam door de aanslag op de Twin Towers. Lariby, met Nederlandse ouders, had jaren gereisd.

Maar haar thuis had ze gevonden in New York. 'Native of the Netherlands, citizen of everywhere', zo had de New York Times haar omschreven.

Ondenkbare

''Vandaag denken we terug aan die zwarte dag toen het ondenkbare gebeurde. Toen bijna 3000 mensen uit meer dan 90 landen hun leven verloren in een serie laffe terroristische aanslagen'', aldus Rutte.

Rutte bezocht New York in de herfst van 2001, kort na de aanslagen, en was onder de indruk van de weerbarstigheid van de mensen, die ondanks de pijn en het verdriet alweer de moed hadden om naar de toekomst te kijken.

''En wat ik me vooral herinner was de vastberadenheid van iedereen die ik sprak, dat de terroristen nooit mochten winnen.''

Blinde haat

Volgens Rutte deelt Nederland die vastberadenheid ''vanaf dag 1''. De premier zei dat democratische waarden die we delen, nooit opgegeven mogen worden aan krachten van blinde haat en fundamentalisme. Daarom bestrijden Nederland en de Verenigde Staten, samen met andere landen, terrorisme in Afghanistan, Irak en Libië, aldus Rutte.

Het blijven herdenken van de slachtoffers van de aanslagen is goed en nodig, zei Rutte, omdat slachtoffers dat verdienen. ''En omdat zij ons eraan herinneren dat vrijheid en democratie constante waakzaamheid eisen.''

Bij de herdenking was de Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog Levin aanwezig.