AMSTERDAM - Het is niet de bedoeling dat gewone burgers aan wapens kunnen komen zoals het semi-automatische geweer dat Tristan van der V. in Alphen aan den Rijn gebruikte.

De wetgeving wordt zo aangepast dat deze wapens niet meer legaal verkrijgbaar zijn, kondigde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zondag in Buitenhof aan.

Hij maakte niet concreet op wat voor punten de wetgeving wordt aangepast omdat hij nog wacht op rapporten over de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof.

Van der V. schoot in april zes mensen dood, waarna hij zelfmoord pleegde. Hij gebruikte onder meer een semi-automatisch geweer waar hij een vergunning voor had.

Doel

Wat volgens de minister van belang wordt, is waar een wapen voor is bedoeld. "Is zo'n wapen bedoeld voor schieten op statische doelen of voor schieten op bewegende doelen?"

Voor beoefenen van de schietsport is een wapen dat op bewegende doelen kan schieten volgens de minister niet nodig. Ook is het volgens hem niet nodig zo'n wapen mee naar huis te nemen.

Toekomst

Ook het verlenen van een wapenvergunning kan in de toekomst anders verlopen. "We moeten meer weten over personen die met wapens aan de slag gaan."

De informatie die de geestelijke gezondheidszorg heeft moet daarbij volgens hem een belangrijkere rol gaan spelen.