AMSTERDAM - Kort na de politieke ophef over de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz, is oppositiepartij GroenLinks met 1 zetel teruggezakt.

Dat blijkt zondag uit de jongste peiling van Maurice de Hond.

Volgens De Hond heeft GroenLinks duidelijk last van het 'Kunduz-effect'. Als er nu verkiezingen zouden zijn, kwam de partij uit op 7 zetels. Dat zijn er 3 minder dan GroenLinks er nu heeft in de Tweede Kamer.

Afgelopen week was er ophef over de uitspraak van minister Hans Hillen (Defensie) dat de politietrainingsmissie vooral een militaire missie is. Die uitspraak was tegen het zere been van GroenLinks. De partij gaf steun aan de missie, maar wil nadrukkelijk spreken van een civiele missie. GroenLinks vroeg opheldering van premier Mark Rutte.

Militaire missie

De Hond vroeg zijn respondenten wat zij vinden van de missie. Hieruit komt naar voren dat 82 procent vindt dat het een militaire missie betreft en 77 procent geeft Hillen gelijk als hij dat ook zegt. 59 procent vindt het wel onhandig dat Hillen dit in het openbaar heeft gezegd. 64 procent is tegen de missie in Afghanistan.

Behalve GroenLinks verliezen ook D66 en de SP een zetel, tot 15 en 22. VVD, CDA en PvdA krijgen er een zetel bij tot respectievelijk 33, 15 en 20 zetels.

Extra onderzoek toont dat slechts 27 procent regeringsplannen met het persoonsgebonden budget (pgb) steunt. Slechts 3 procent gelooft dat Griekenland er weer bovenop komt en zijn schulden terugbetaalt. 74 procent denkt dat een groot deel van de schulden wordt kwijtgescholden en dat het land in de eurozone bliijft.

Gedoogcoalitie

Desondanks blijft de gedoogcoalitie (VVD, CDA, PVV) overeind: samen 75 zetels. Door de unieke situatie van de gedoogconstructie steunen oppositiepartijen de regering soms en incasseren hiervoor de electorale klappen, aldus De Hond.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.