DEN HAAG - GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi grijpt de herdenking van de aanslagen van 11 september aan om te pleiten voor bevrijding van de islam van extreme denkers.

Hij roept moslims op zich te scharen achter wat hij 'de laatste fatwa' noemt: moslims moeten voor zichzelf gaan denken en hun geloof in vrijheid belijden.

Mensen die deze gedachte onderschrijven kunnen hun naam achterlaten op een website die Dibi heeft opgezet.

Een fatwa is een decreet dat is uitgevaardigd door islamitische geestelijken en dat moslims opdraagt hoe ze zich moeten gedragen. Beroemd voorbeeld is de fatwa die opriep tot de dood van schrijver Salman Rushdie voor zijn boek Duivelsverzen.

Islam gekaapt

Dibi vindt dat de kapers van de vliegtuigen in de Verenigde Staten 10 jaar geleden ook de islam hebben gekaapt.

''Wij redelijke moslims uit alle hoeken van de wereld willen een van onze meest waardevolle bezittingen ons weer eigen maken. Dat is het meest waardige eerbetoon dat wij kunnen geven aan alle slachtoffers van extremisten en ook aan hen die op dit moment vechten voor vrijheid en democratie in de Arabische wereld."

Opsluiten

Maar Dibi zegt niet alleen in het geweer te komen tegen extremistische moslims, maar ook tegen "radicale islamcritici die ons proberen op te sluiten in hun dogmatische interpretatie van ons geloof."

Alles over de herdenking van 9/11 in ons nieuwsdossier